Conceptul de responsabilitate sociala corporative (CSR) s-a dezvoltat semnificativ in ultimii 20 de ani in tarile din Uniunea Europeana. O data cu venirea pe pietele locale a multinationalelor cu un numar mare de angajati si operatiuni internationale, acestea au fost nevoite sa-si adapteze strategiile globale de CSR la specificul si nevoile locale. Avand o strategie globala de CSR, aceste companii nu au intampinat dificultati in implementarea de proiecte de CSR la nivel local. Pe piata din Romania sunt multe multinationale care implementeaza programe de CSR pe termen lung sau se implica in diferite actiuni punctuale.

Lucrurile stau insa diferit in zona IMM-urilor, unde conceptul de CSR este putin sau deloc cunoscut si aplicat. IMM-urile reprezinta la nivel european peste 99 % din afaceri si genereaza doua treimi din totalul locurilor de munca. Integrarea principiilor de CSR la nivelul IMM-urilor poate avea un impact semnificativ asupra obiectivelor de dezvoltare durabila stabilite prin Stratagia “Europe 2020”si asumate de Romania.

Pentru a incuraja utilizarea conceptului de CSR in randul IMM-urilor, in 2011 Comisia Europeana (CE) a publicat o Comunicare care subliniaza rolul companiilor de a face “profit pentru oameni” si nu doar pentru actionarii acestora, importanta parteneriatului cu ONG-urile spre binele comunitatii, precum si necesitatea ca IMM-urile sa fie incurajate sa se implice in comunitate. Implicarea IMM-urilor in proiecte de CSR poate avea pe termen lung un efect de crestere a competitivitatii lor pe piata.

In Romania nu exista statistici privind implicarea IMM-urilor in programe de CSR, iar potrivit Strategiei de CSR a Guvernului Romaniei, “actionariatul” IMM – ONG pentru comunitate este inexistent.

Prin proiectul “ACTIONariat pentru comunitate!” intentionam sa construim un indicator de bonitate in randul IMM-urilor din Bucuresti, precum si propria marca de CSR pe care sa o acordam acestora in functie de anumite criterii.