Organizatia Suedeza
Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual a fost fondata de catre organizatia umanitara Individuell Manniskohjalp din Lund, Suedia la finalul anului 1992. Misiunea organizatiei este de a milita pentru incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati si a varstnicilor prin servicii si interventii adaptate nevoilor individuale. Grupurile tinta ale organizatiei sunt reprezentate de persoane cu dizabilitati si familiile acestora, tineri proveniti din institutiile publice de protectia a copilului, persoane care se aproprie de varsta senectutii si varstnici cu posibilitati financiare reduse si/sau fara familii.
Serviciile sociale primare si specializate dezvoltate de catre Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual sunt: Centru de zi pentru copii si tineri cu dizabilitati severe si asociate (250 de copii si tineri pe an implicati in activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata si terapeutice, terapie ocupationala, activitati recreative, activitati de stimulare senzoriala si kinetoterapie, logoterapie); Centre de zi pentru varstnici (57 de participanti in fiecare saptamana implicati in activitati de informare, consiliere sociala, psihologica, psihiatrica si juridica, activitati terapeutice – meloterapie, terapie prin arta combinata, activitati de voluntariat); Centre rezidentiale pentru copii si tineri cu dizabilitati severe si asociate (15 copii si tineri cu dizabilitati severe si asociate preluati din institutiile publice pentru care se ofera ingrijire primara si activitati educationale si recreative); Asistenta la domiciliu pentru persoanele varstnice (70 de varstnici pe an pentru care se ofera asistenta sociala si ajutor material).
Pentru mai multe informatii despre organizatie, va rugam vizitati http://www.organizatia-suedeza.ro.
Concordia
CONCORDIA este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit, care are ca misiune sustinereasi (re)integrarea sociala, familiala, scolara si profesionala a copiilor, tinerilor si familiilor aflate in dificultate, spre o viata independenta si autonoma.
Principalele servicii ale CONCORDIA asigura indeplinirea misiunii sale: ingrijire si educatie pentru copii si tineri in case de tip familial, formare profesionala si educatie vocationala, consiliere si orientare profesionala, locuinte protejate, ateliere pentru deprinderea abilitatilor de viata independenta, adapost de noapte, centru de zi pentru copii si servicii in comunitate. Proiectele organizatiei se deruleaza in Ploiesti, Aricesti-Rahtivani si Bucuresti si se adreseaza unui numar de peste 450 persoane in fiecare an.
Proiectele principale dezvoltate de Concordia sunt: Centru social Sfantul Lazar – adapost de noapte unde tinerii strazii (grupa de varsta 20-36 ani) gasesc un loc de dormit și o masa calda. De cele mai multe ori ei vin cu probleme majore de sanatate. Din cauza bolilor cronice, a dependenței de droguri și/ori a lipsei de formare profesionala, ei sunt greu de integrat pe piața muncii. In anul 2014 am asigurat servicii pentru o medie de 65-70 persoane / luna, persoane fara adapost din Bucureştisi zonele limitrofe. În cadrul centrului a fost asigurat sprijin de baza prin masa calda zilnica, facilitatesi sprijin pentru igiena personalasi spalarea hainelor, sprijinsi asistenta medicala, sprijin pentru dobandirea actelor de identitate; Atelier protejat ocupational, Bucuresti – proiectul a demarat in luna martie 2015 si se adreseaza pentru inceput unui numar de 12 persoane, tineri si adulti aflati in situatiii dificile din punct de vedere socio-profesional: persoane fara adapost (frecventeaza adapostul de noapte al organizatiei), cu dizabilitati (60 % dintre ei), fara experienta concreta la un loc de munca, care se confrunta cu dificultati majore de adaptare la un loc de munca neavand experienta si abilitatile necesare. Atelierul protejat de pregatire ocupationala le va asigura sprijinul necesar pentru a deprinde primele obisnuite pentru un loc de munca. Activitatile practice de la atelier (croitorie, confectionare de obiecte decorative, activitati manuale simple), impartite in functie de nivelul persoanelor participante, sunt completate de serviciul de consiliere si orientare ocupationala prin care persoana este ajutata sa intre in contact cu piata muncii; Integrare pe piata muncii a persoanelor defavorizate social – serviciile oferite in cadrul proiectului: consiliere/orientare vocationala; evaluare initiala; consiliere; profil vocational; plan actiune; educatie economico-financiara; exercitii practice; mediere pentru loc de munca; Formare profesionala – domeniile de formare se aleg în evaluarea initialasi sunt adaptate pietei; Stagiu de practica la companii din zona Bucuresti – jud Ilfov (se asigura transport gratuit si gustare zilnica pe perioada stagiului). Grupul tinta: Persoane adulte din Bucuresti-Ilfov, 18-35 ani, persoane fara adapost, foşti detinuti, persoane care provin din sistemul institutionalizat, fara surse de venit sau cu venituri reduse, care se confrunta cu lipsa unui loc de munca, lipsa experienta în cautare loc de munca, necunoaşterea drepturilor ca angajat.
Pentru mai multe informatii despre organizatie, va rugam vizitati http://www.concordia.or.at/romania/.
Young Initiative
Asociatia Young Initiative este o organizatie non-guvernamentala din Romania, non-profit, infiintata in luna noiembrie 2009, care organizeaza proiecte in domenii precum tineret, educatie non-formala, umanitar si cultural. Misiunea Asociatiei este sa contribuie la dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor si copiilor, precum si la educatia si cultura acestora, cu precadere cea non-formala, astfel incat acestia sa isi poata croi o cariera care sa corespunda potentialului lor.
Principlele proiecte dezvoltate de catre Asociatia Yount Initiave sunt: Punti catre cunoastere a avut ca prima etapa infiintarea unui Centru de Lectura si Educatie Non-Formala in cadrul Centrului de Primie Urgenta Copil Abuzat (in care se afla copii institutionalizati cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani) din evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 Bucuresti. Acum, in cadrul acestui centru se desfasoara activitati prin intermediul carora se doreste sporirea gradul de acces la cultura si educatie al beneficiarilor, sa li se stimuleze creativitatea, inteligenta, spiritul de lectura si dorinta de a cunoaşte cat mai multe lucruri despre lumea inconjurătoare, dar si sa introducem acesti tineri intr-o lume in care ei au un acces extrem de limitat, si anume cea a tehnologiei si informatiei; Blogunteer (www.blogunteer.ro) este un blog colectiv scris de si pentru voluntarii din Romania, care isi propune sa promoveze spiritul de voluntar si voluntariatul in randul tinerilor din tara noastra, formand in acelasi timp si o comunitate in jurul sau. Dorim sa evidentiem de asemenea si beneficiile pe care voluntariatul le are asupra tinerilor in spectrul dezvoltarii personale si profesionale a acestora; Click &Know – prin acest proiect Asociatia Yount Initiative ofera acces la mijloace informatice si instrumente digitale de invatare rezidentilor din apartamentele din cadrul Centrului Sf. Spiridon, aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 Bucuresti. Acestia au acces permanent la calculatoarele din componenta centrului si beneficiaza de activitati saptamanale organizate de catre voluntarii Young Initiative;
Pentru mai multe informatii despre organizatie, va rugam vizitati http://www.younginitiative.org/.
Romaniam Angel Appeal
Misiunea Fundatiei Romanian Angel Appeal este imbunatatirea calitatii vietii copiilor si tinerilor afectati de boli cronice si aflati la risc de excludere sociala. Beneficiarii directi si indirecti ai fundatiei sunt in principal copii, tineri si familii afectate de HIV/SIDA, tuberculoza (TB) si autism dar si copii aflati in centre de plasament.
Prin activitatile pe care le desfasoara de peste 20 de ani, fundatia asigura tratament gratuit, complet si de calitate pentru pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta, a infiintat in spitale 16 sectii de zi care ofera gratuit servicii de ingrijire medico-psiho-sociala pentru pacientii cu HIV/SIDA, iar anul acesta a inaugurat, la Spitalul Victor Babes, primul Centru de servicii integrate pentru persoanele cu HIV/SIDA din Romania. Fundatia a desfasurat si desfasoara, de asemenea, campanii de advocacy privind imbunatatirea cadrului legislativ si a masurilor de prevenire si control al unor afectiuni cronice si a infectiilor cu risc major pentru sanatatea populatiei (HIV si Tuberculoza).
RAA a coordonat ample programe de prevenire a transmiterii HIV si TB in randul categoriilor de populatie defavorizate (utilizatori de droguri injectabile, minoritati sexuale, persoane din inchisori) si dezvoltare de servicii medicale si de asistenta sociala pentru aceste categorii, pentru a preveni riscul de transmitere catre populatia generala. Pentru copiii si familiile afectate de autism, fundatia a infiintat, in toata tara, 40 de centre specializate in autism, unde beneficiarii primesc interventii gratuite. De asemenea, anual, fundatia organizeaza competitia sportiva Campina Open Mountain Bike, un eveniment de fundraising bazat in totalitate pe voluntariat si ai carui beneficiari sunt copiii cu autism din judetul Prahova.
Pentru mai multe informatii despre organizatie, va rugam vizitati http://www.raa.ro/.
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala Sector 6
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) este o organizatie umanitara membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, auxiliara autoritatii publice si abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelor vulnerabile. Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, Crucea Rosie Romana contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica.
Proiectele Societatii Nationala de Cruce Rosie din România – Filiala Sector 6 sunt: Voluntariatul – investitie pentru dezvoltare durabila isi propune sa puna in contact voluntari din filialele Societatii Naţionale de Cruce Rosie din Romania cu voluntari din alte organizatii, pe de o parte, dar si voluntarii cu membrii din filiale sau din diverse alte organizatii, pe de alta parte. Scopul este de a stimula schimburile de idei si bune practici, dezvoltarea personala, consolidarea relatiilor si generarea de noi initiative; proiectul “Banca de alimente” a fost inceput un anul 2009 si prevede distribuirea de pachete cu alimente persoanelor nevoiase din sectorul 6; “Daruieste bucurie copiilor” este un proiect inceput in anul 2010 si in fiecare saptamana o echipa de voluntari merge in vizita la copiii din Fundatia Filantropica Metropolis si lunar la Centrul de primiri urgente Arlechino. Voluntarii Crucii Rosii Filiala Sector 6 Bucuresti contribuie la oportunitatile de petrecere a timpului liber al copiiilor, organizand diverse activitati de recreere (lucru manual, desenat, jocuri interactive, iesiri in aer liber, teatru, etc.);
Pentru mai multe informatii despre organizatie, va rugam vizitati http://crucearosie6.ro/.
Fundatia Nane
Proiectul Nane s-a nascut din dorinta unei mame de a gasi o solutie viabila si eficienta pentru problemele de incluziune sociala ale copilului sau si implicit ale cat mai multor copii si tineri cu dizabilitati. Fundatia Nane a fost infiintata cu scopul de a oferi ajutor si asistenta copiilor cu dizabilitati si familiile acestora.
Directiile prioritare ale fundatiei sunt: recuperarea, ameliorarea conditiei medicale si dezvoltarea aptitudinilor de viata pentru copiii cu necesitati speciale; recreerea, socializarea si incluziunea sociala a copiilor cu dizabilitati; crearea de centre, cluburi si asezaminte speciale pentru copiii cu cerinte speciale; acordarea de asistenta si consiliere, grupuri de sprijin pentru familiile copiilor cu dizabilitati; promovarea egalitatii de sanse pentru copii cu dizabilitati; solidarizarea comunitatii pentru acceptarea, integrarea si sprijinirea copiilor cu dizabilitati.
Principalul proiect al Fundatiei Nane este Miniclubul Prietenii lui Nane care are ca beneficiari aproximativ 20 de copii si tineri cu nevoi speciale cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani. Prin intermediul personalului calificat, Miniclubul ofera terapie de recuperare in kinetoterapie, logopedie, psihologie, psihopedagogie, terapie ABA, combinate cu tehnici si jocuri de dezvoltare a creativitatitii, abilitatilor pentru viata, terapie ocupationala, recuperare prin arta, joc si muzica.
In acest centru de zi copiii sunt adusi dimineata, participa la activitati pe toata perioada zilei, servesc o masa clada, pot dormi la pranz, iar seara sunt dusi acasa. Cu ajutorul specializat oferit de acest centru, parintii isi pot indeplinii obligatiile profesionale stiindu-si copiii in siguranta.
Pentru mai multe informatii despre organizatie, va rugam vizitati http://www.fundatianane.ro/.